سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابل استفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
********
** اگر پنج حادثه هم مثل نطنز اتفاق بیفتد نمیتواند بر مذاکرات اثر بگذارد
روزنامه آرمان در یادداشتی با عنوان «اراده ایران و آمریکا بر مذاکره است» به قلم «عبدالرضا فرجی راد» دیپلمات سابق و فعال سیاسی اصلاح طلب نوشت: «با مذاکرات وین وارد یک مسیر هموار شدهایم؛ یعنی از وضعیت بلاتکلیفی که وجود داشت و هر دو طرف آمادگی برداشتن قدمهایی ابتدایی را نداشتند، خارج شدهایم. در چند جلسه مذاکرات کارشناسی مطالبی که توسط واسطهها انتقال پیدا کرده باعث شده احساس اعتماد نسبی برقرار شود؛ همین عامل موجب شده پیشنویس را تهیه کنند».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «به نظر نمیرسد این مذاکرات بیش از یک ماه طول بکشد؛ یعنی در همین یکی دو ماهه اول توافق اعلام شده و تحریمهای اساسی ایران برداشته میشود. فشارهای خارجی که بر مذاکرات وین میآید و همچنین اثر مثبت یا منفی حادثه نطنز روی این گفتوگوها بیتاثیر بوده است؛ اما چون اراده دو طرف بر مذاکره کردن است، یعنی دو طرف میگویند حل فصل مسائل بین خودشان و بازگشت به برجام باعث کاهش تنش و رفع بسیاری از مشکلات میشود لذا خدایناکرده اگر پنج حادثه هم مثل حادثه نطنز اتفاق بیفتد، نمیتواند بر مذاکرات اثر بگذارد».
این دیپلمات سابق در اظهارنظری عجیب تاکید کرده است که «اگر پنج حادثه هم مثل حادثه نطنز اتفاق بیفتد، نمیتواند بر مذاکرات اثر بگذارد»!. این طیف در سال گذشته و پس از ترور دکتر فخریزاده نیز با همین رویکرد خسارتبار مدعی شده بودند که ایران باید خویشتنداری کند و با امتناع از واکنش و اجرای صبر استراتژیک، در «تله تنش» گرفتار نشود.
این رویکرد خطرناک، به بانیان و مجریان این قبیل اقدامات تروریستی و خرابکارانه، این پیغام را میدهد که در تکرار خرابکاری و ترور اصلا تردید نکنند و بدون نگرانی، اقدامات جنایتکارانه خود را تکرار کنند.
از سوی دیگر، مستندات موجود از همکاری و شراکت آمریکا و اسرائیل در خرابکاری در نطنز حکایت دارد. پس از اقدام خرابکارانه در تاسیسات نطنز، آلون بن دیوید، تحلیلگر اسرائیلی در توئیتی نوشت: «بدون ظرفیت غنیسازی نطنز در ماههای آینده، ایران دیگر نمیتواند از غنیسازی بهعنوان اهرم فشار در مذاکرات استفاده کند. آمریکاییها از طریق کانالهای امنیتی از حمله به سایت نطنز ابراز رضایت کردند».
آمریکا در پی آن است تا بدون لغو تحریم ها و به عبارتی، بدون هزینه به برجام بازگشته و در ادامه در جایگاه طلبکار نشسته و مسئله دائمی کردن محدودیت های برجام ایران و کلیدزدن برجام موشکی و منطقه ای را پیش ببرد.
** اعتراف روزنامه حامی دولت؛ اختیارات رئیسجمهور بسیار زیاد است
«محمود صادقی» نماینده عضو فراکسیون امید در مجلس دهم در مصاحبه با روزنامه شرق گفت: «اختیارات رئیسجمهور با همه محدودیتها بسیار زیاد است. او وزرا، استانداران و فرمانداران را تعیین میکند، نظارت تام بر تمام دستگاههای اجرائی دارد، بودجه یک سال کشور را به مجلس ارائه میکند و بسیاری اختیارات دیگر که بحث مفصلی است. اگر رئیسجمهور عزم کافی برای ساماندادن امور داشته باشد، با همین اختیارات موجود هم میتواند کار کند».
صادقی در بخش دیگری از این مصاحبه گفت: «قبول دارم که عملکرد اصلاحطلبانِ مجلس دهم برای مخاطبان اصلاحات قانعکننده نبود و انتظارات را برآورده نکرد...وقتی وارد مجلس شدیم همه میخواستیم که تحولی مهم ایجاد کنیم اما برنامهای وجود نداشت. تقریبا ۱۰۰ نفر از نمایندگان اصلاحطلب بودیم و حتی برنامهای روی کاغذ هم نوشته بودیم اما واقعیت این بود که تحرک مناسبی برای اجرائیکردن آن برنامه وجود نداشت».
همانطور که این نماینده سابق اذعان کرده است، اختیارات رئیس جمهور بسیار زیاد است. به همین خاطر است که اکنون در اردوگاه اصلاح طلبان، ترافیک کاندیداتوری برای انتخابات ریاست جمهوری ایجاد شده و این ازدحام کاندیداها، سران این طیف را سردرگم کرده است.
روحانی- خرداد ۹۲- گفته بود: «اختیارات رئیس جمهور در قانون اساسی مشخص است. اینکه رئیس جمهور چطور بتواند به آن عمل کند، به توانمندیاش بستگی دارد». وی در همان مقطع در اظهارنظری دیگر گفته بود: «ریشه همه مشکلات به مدیریت و کارآمدی دولت بازمیگردد».
«ناصر قوامی» نماینده اصلاحطلب مجلس ششم چندی پیش گفته بود: «این که بعضا گفته میشود اختیارات رئیسجمهور کم است و محدودیتهایی برای رئیسجمهور وجود دارد، اتفاقا رئیسجمهور اختیارات زیادی دارد».
«مصطفی هاشمی طبا» فعال سیاسی اصلاح طلب نیز پیش از این گفته بود: «معتقدم آقای رئیسجمهور به جای اینکه هر بار بهصورت کلی بگویند که اختیارات باید افزایش پیدا کند و مشخص نکنند منظورشان از اختیارات چیست، بهتر است بگویند کدام اختیار را برای نیل به چه مقصود و هدفی نیاز دارند. ایشان که حتی از اختیارات خودش هم استفاده نمیکند...رئیسجمهور بهتر است از اختیارات خود استفاده کند و مشکلات را کاهش دهد، بعد به سراغ اختیارات بیشتر برود».
** مردم را از دلار ۵ هزارتومانی ترساندند، حالا وعده دلار ۱۵ هزارتومانی می دهند
روزنامه اعتماد در مطلبی با عنوان «عقبنشینی بهای دلار با نگاه به مذاکرات در وین» نوشت: «روز گذشته قیمت دلار امریکا نسبت به روز دوشنبه ۵۳۰ تومان کاهش یافت و روی رقم ۲۳ هزار و ۶۵۰ تومان قرار گرفت. قیمت سکه نیز با ثبت کاهش ۲۳۰ هزار تومانی نسبت به دوشنبه روی رقم ۱۰ میلیون تومان معاملات نیمه اول روز را به پایان رساند تا فروردین ماه ۱۴۰۰ با نیمنگاهی به پیشرفت مذاکرات ایران و غرب بر سر احیای برجام با چشمانداز مثبتی پایان گیرد».
روزنامه ابتکار نیز در گزارشی با عنوان «ارز در مسیر ریزش بزرگ» نوشت: «اینروزها با تقویت شدن خبرهای برجامی فعالان اقتصادی و بازارهای داخلی به انتظار تغییرات اساسی ناشی از به سرانجام رسیدن مذاکرات و احیای برجام نشستهاند».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «یکی از موضوعات مورد پیگیری در مذاکرات وین آزادسازی ارزهای بلوکه شده ایران است. آزادسازی منابع ارزی بلوکه شده یکی از عوامل موثر در کاهش قیمت ارز بود که بارها از سوی برخی مسئولان به آن اشاره شد و آنطور که رئیس جمهور میگفت در صورت آزادسازی تنها ۷ میلیارد دلار ایران در یکی از کشورهای بدهکار(کره جنوبی) قیمت دلار تا ۱۵ هزار تومان پایین خواهد آمد. بنابراین حالا که مذاکرات رنگوروی امیدوارکنندهای به خود گرفته به نظر میرسد که ریزش قیمت دلار قابل تصورتر از گذشته شده است».
همچنین روزنامه جمهوری اسلامی در مطلبی با عنوان «ریزش قیمت های ارز و سکه، همزمان با پیشرفت مذاکرات وین» نوشت: «انتشار اخبار مثبت از مذاکرات وین، مهمترین عامل ریزش قیمت طلا و سکه عنوان می شود».
اصلاح طلبان در سال ۹۶ مدعی بودند که اگر آقایان رئیسی و قالیباف در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شوند، وضعیت کشور بحرانی شده و قیمت دلار نیز ۵ هزارتومان خواهد شد. در آن سال روحانی در انتخابات پیروز شد اما قیمت دلار در دولت روحانی به طرز سرسام آوری افزایش یافته و تا آستانه ۳۲ هزارتومان نیز افزایش یافت.
حالا همان طیفی که در سال ۹۶ مردم را از دلار ۵ هزارتومانی می ترساندند، این روزها با شادی و وجد، وعده دلار ۱۵ هزارتومانی را مطرح می کنند؛ این رفتار چیزی نیست جز توهین به شعور و فهم مردم.
کارشناسان و صاحبنظران پیش از این بارها اعلام کرده بودند که افزایش سرسام آور قیمت دلار و سکه و افزایش مشکوک قیمت برخی از اقلام، بخشی از عملیات روانی جریان خاص برای گروگان گیری اقتصاد ایران و سپس زمینه چینی برای تحمیل برجام های بعدی است.
پیش از این در مرداد ۹۷ و در شرایطی که تحریم ها برقرار بود و ترامپ صرفا از مذاکره با ایران سخن گفت، قیمت دلار و سکه در بازار کاهش یافت و رسانه های اصلاح طلب با آب و تاب به بازتاب این موضوع پرداختند.
برای نمونه، در آن مقطع روزنامه همشهری در صفحه اول در مطلبی با عنوان «شرط ایران برای مذاکره» نوشت: «واکنشها به پیشنهاد مذاکره بدون پیش شرط ترامپ؛ اول بازگشت به برجام...صعود انفجاری بورس روی موج توافق و ریزش قیمتها در بازار سکه و ارز».
ذوق زدگی روزنامههای اصلاح طلب از پیشنهاد مضحک ترامپ در آن مقطع و القای مساعد شدن اوضاع اقتصادی در صورت مذاکره با آمریکا، به طرز قابل توجهی دم خروس التهابات ارزی را بیرون زد.
این در حالی است که پیش از این، رسانههای اصلاح طلب اذعان کردند که التهابات بازار ارز و گرانی برخی از کالاها به علت عدم مدیریت صحیح نقدینگی از سوی دولت است.